Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τέσσερις Εποχές

 Τα υλικά μας : Μία βάση πίτσας των 30 εκατοστών, 450 γραμμάρια ξεφλουδισμένες ώριμες ντομάτες ή δύο κονσέρβες των 400 γραμμαρίων ψιλοκομμένα ντοματάκια - στραγγισμένα, τρεις κουταλιές ελαιόλαδο, μία κούπα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, μία σκελίδα σκόρδο λειωμένο, δύο κούπες σε λεπτές φέτες τυρί μοτσαρέλα, τέσσερις λεπτές φέτες ζαμπόν - κομμένο σε 5 εκ. τετραγωνάκια, οχτώ μαύρες ελιές, δύο στραγγισμένες καρδιές αγκινάρας σε ελαιόλαδο - κομμένες στην μέση, ένα κουταλάκι φρέσκια ρίγανη, αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς, αν είναι υγραερίου στους 7. Πιέζουμε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι έχοντας το πάνω από ένα μπολ, πιέζουμε να βγει όλος ο πολτός. Αν χρησιμοποιούμε ντομάτες κονσέρβας, τις στραγγίζουμε για δέκα λεπτά πριν τις λιώσουμε, γιατί διαφορετικά, τα ντοματάκια θα είναι πολύ νερουλά.
Ζεσταίνουμε δύο κουταλιές απο το λάδι σε ένα τηγάνι. Τηγανίζουμε τα μανιτάρια πρώτα σε μέτρια φωτιά για περίπου πέντε λεπτάκια, μέχρι να ροδίσουν ουσιαστικά και να απορροφηθούν οι χυμοί τους. Ανακατεύουμε το σκόρδο και το αφήνουμε στην άκρη. Απλώνουμε τις ντομάτες πάνω στην βάση της πίτσας, ένα εκατοστό μέσα από τις άκρες της. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τις φέτες της μοτσαρέλα. Με μια σπατουλα, χωρίζουμε την πίτσα σε τέταρτα.
Απλώνουμε τα μανιτάρια ομοιόμορφα στο ένα τέταρτο. Απλώνουμε τα κομματάκια ζαμπόν στο δεύτερο τέταρτο και τις ελιές με την καρδιά αγκινάρας στα υπόλοιπα τέταρτα. Προσθέτουμε ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ύστερα ραντίζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάνω στην πίτσα.
Ψήνουμε για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και να φαίνεται ότι είναι καλά ψημένη. Σερβίρεται αμέσως.

1 σχόλιο: